Objave v kategoriji: Nasveti

KAKO preko lokacijske poizvedbe do koordinate točke

V PISO Spletnem pregledovalniku lahko z uporabo lokacijske poizvedbe (ikona »i«) za vsako točko oziroma lokacijo na karti pridobimo širok nabor informacij, med drugim tudi podatek o njeni koordinati (x,y).

klikni za povečavo

KAKO preko lokacijske poizvedbe do točkovnega zaznamka

Poleg dodajanja grafičnih opomb na karto preko zavihka "zaznamki" (nasvet: KAKO dodati grafično opombo - zaznamek) lahko točkovno grafično opombo na karto enostavno dodamo tudi s pomočjo lokacijske poizvedbe ("i").

Podrobna navodila in potek si lahko ogledate na povezavi NAVODILA - ZAZNAMKI (i) (0.5 MB).

klikni za povečavo

OPOMBA: Javni uporabniki imajo možnost dodajanja zgolj osebnih zaznamkov.

KAKO prikazati območje tematike

Nekateri tematski sklopi prikazujejo vsebine (prostorske podatke), ki se razprostirajo preko celotnega območja občine (poslovni subjekti, promet, prebivalstvo, OPN ...), drugi pa prikazujejo podatke, ki se nanašajo zgolj na določena omejena območja znotraj občine. V primeru slednjih gre predvsem za raznovrstne podatke, ki nam jih posredujejo občine (območja predvidenih obvoznic, OPPN-jev, priobalna območja, sprehajalne poti na posameznem območju ...).
V PISO Spletnem pregledovalniku si lahko hitro in na enostaven način ogledamo celotno območje občine ali zgolj območje tematike -> območje preko katerega se razprostirajo vsebine posameznega tematskega sklopa.

klikni za povečavo

KAKO izklopiti senčenje okolice občine

Po tem, ko smo za lažje pregledovanje vsebin, ki segajo preko meje občine, spremenili velikost vidne okolice občine (povezava na nasvet), lahko z istim namenom izklopimo še možnost "senčenje okolice" občine.
Okolica pogleda/občine je namreč privzeto prekrita z nekoliko prosojno masko/senco, z odznačitvijo te možnosti pod preglednim prikazom pa lahko to senco izklopimo.

klikni za povečavo

KAKO spremeniti barvo geometrije

V meniju "Osebne nastavitve" lahko poleg velikosti vidne okolice občine (povezava) urejamo še nekatere druge nastavitve. Med drugim lahko spremenimo barvo označene in izbrane geometrije.

Podrobna navodila in potek si lahko ogledate na povezavi NAVODILA - SPREMINJANJE BARV GEOMETRIJE (0.7 MB).

klikni za povečavo

KAKO najhitreje do seznama volišč v občini

Kot smo lahko spoznali že s pomočjo številnih predhodnih nasvetov, lahko orodje Geometrijska poizvedba uporabimo za pridobivanje širokega nabora informacij na nekem območju. Med drugim lahko v poizvedbo zajamemo več prostorsko ločenih enot hkrati (npr. volišča za lokalne volitve), pridobimo opisne podatke o teh enotah in jih nato v obliki seznama izvozimo ter shranimo na računalnik.

Podrobna navodila in potek si lahko ogledate na povezavi NAVODILA - GEOMETRIJSKA POIZVEDBA 4 (0.7 MB).

klikni za povečavo

Skeniranje družbenih planov

Že kar nekaj občin se je odločilo za Skeniranje in referenciranje starih Družbenih, srednjeročnih in dolgoročnih planov - liste umestimo v prostor in vzpostavimo nov PISO sklop, obenem pa s tem poskrbimo za varno arhiviranje starih podlag!

klikni za povečavo

KAKO spremeniti velikost vidne okolice občine

Nekatere vsebine oziroma prostorski podatki (ceste, elektrovodi, zavarovana območja, območja Nature 2000, kulturna dediščina ...) segajo preko meje posamezne občine. Da bi si jih lažje ogledovali, je potrebno v "Osebnih nastavitvah" (dodatni meni v zgornjem desnem kotu PISO Spletnega pregledovalnika) spremeniti "velikost vidne okolice občine".

Podrobna navodila in potek si lahko ogledate na povezavi NAVODILA - VIDNA OKOLICA OBČINE (0.2 MB).

klikni za povečavo

KAKO zaščititi osebne podatke

Pri ravnanju z osebnimi podatki (lastniki parcel, prebivalci ...) je potrebno upoštevati načelo njihovega varstva in zavarovanja, kar ureja Zakon o varstvu osebnih podatkov (Uradni list RS, št. 94/2007).
Pri pošiljanju oziroma posredovanju osebnih podatkov (tako preko navadne kot tudi preko elektronske pošte) je torej predhodno podatke potrebno ustrezno zaščititi z geslom. Za to obstaja več načinov, med najbolj enostavnimi pa je, da podatke stisnete s pomočjo enega izmed številnih kompresijskih orodij/programov (WinRAR, WinZip, 7-Zip ...) in jim ob tem dodelite geslo, ki ga nato posredujete ločeno.
Postopek stiskanja in dodajanja gesla se med programi nekoliko razlikuje, v osnovi pa je sledeč:

  • z desnim miškinim gumbom kliknete na datoteko z osebnimi podatki;
  • izberete možnost "Dodaj v arhiv/Add to archive";
  • vpišete geslo.
7-ZIP WINRAR WINZIP
klikni za povečavo klikni za povečavo klikni za povečavo
Povezava do namestitvene datoteke Povezava do namestitvene datoteke Povezava do namestitvene datoteke

KAKO pripraviti Poročilo o nepremičninah

S klikom na povezavo "poročilo" v zavihku "iskanje" lahko interni uporabniki neposredno v PISO Spletnem pregledovalniku pripravimo Poročilo o nepremičninah. V obliki preglednic, pripravljenih za izvoz, se izpišejo podatki iz evidenc Geodetske uprave RS (Seznam subjektov za prikaz parcel v lasti občine; Parcele v lasti RS in (so)upravljanju občine; Število nepremičnin v občini ...), ki nudijo osnovo za urejanje občinskih nepremičninskih evidenc.

klikni za povečavo

Stran 5 od 9 << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >>

© Realis d.o.o. Vse pravice pridržane. Uporabljajo se piškotki. Pogoji uporabe.