KAKO izklopimo polnilo izbranim elementom na karti

Poleg spreminjanja barve (nasvet KAKO spremeniti barvo geometrije ) lahko označenim ali izbranim elementom na karti (npr. parcelam) urejamo tudi izris polnila.
Za nastavitev prikaza polnila uporabimo možnost Nastavitve, ki se pojavi ob premiku miškinega kurzorja preko ikone za geometrijsko poizvedbo ("ig").

klikni za povečavo

KAKO do zgodovine brskanja po grafičnih/opisnih podatkih

V PISO Spletnem pregledovalniku lahko pregledujemo in preklapljamo med različnimi vsebinami (grafičnih in/ali opisnih) podatkov. Pogosto se zgodi, da želimo ponovno videti točno določen prikaz, ki smo si ga pred kratkim ogledovali na karti, ali ponovno pregledati nedavne rezultate poizvedovanja v tekstovnem delu pod karto.
Med vsebinami, ki jih pregledujemo in uporabljamo pri delu v trenutni prijavi (grafični podatki na karti in opisni podatki pod karto), se lahko premikamo na preprost način, in sicer:

  • za premikanje med grafičnimi podatki oziroma prikazi na karti (območje, tematski sklop, sloji) kliknemo na ikono za naprej ali nazaj , ki se nahaja v orodni vrstici desno od karte;
  • za premikanje med opisnimi podatki oziroma rezultati poizvedbe v tekstovnem delu pod karto kliknemo na ikono za naprej ali nazaj , ki se nahaja v levem zgornjem kotu brskalnika (izgled ikone je odvisen od brskalnika, ki ga uporabljate) oziroma na miškin levi stranski gumb za naprej ali nazaj.
klikni za povečavo klikni za povečavo

KAKO do koordinatnega kalkulatorja

Za potrebe pretvorbe posameznih koordinat med koordinatnimi sistemi je na voljo koordinatni kalkulator. Kalkulator naložimo v okno za tekstovni prikaz s klikom na povezavo koordinata v formi za iskanje lokacije oziroma s klikom na koordinato pri izpisu lokacijske poizvedbe.

klikni za povečavo

KAKO vklopiti/izklopiti sloje v legendi

Posamezen tematski sklop, vključen v PISO Spletni pregledovalnik, vsebuje poljubno število podatkovnih slojev, ki so razvidni v zavihku legenda. Razpoložljive sloje lahko po želji vklapljamo oziroma izklapljamo in si na ta način prilagajamo prikaz prostorskih vsebin na karti.

klikni za povečavo

KAKO natisniti ali shraniti karto

PISO Spletni pregledovalnik nam omogoča, da pogled oziroma karto z vso prikazano vsebino natisnemo ali shranimo v obliki PDF ali IMG dokumenta. PDF dokument poleg karte vsebuje še nekatere druge elemente, kot so naslov, legenda, merilo karte ...

Podrobna navodila in potek si lahko ogledate na povezavi NAVODILA - PDF in IMG (1 MB).

klikni za povečavo

KAKO preko lokacijske poizvedbe do koordinate točke

V PISO Spletnem pregledovalniku lahko z uporabo lokacijske poizvedbe (ikona »i«) za vsako točko oziroma lokacijo na karti pridobimo širok nabor informacij, med drugim tudi podatek o njeni koordinati (x,y).

klikni za povečavo

KAKO preko lokacijske poizvedbe do točkovnega zaznamka

Poleg dodajanja grafičnih opomb na karto preko zavihka "zaznamki" (nasvet: KAKO dodati grafično opombo - zaznamek) lahko točkovno grafično opombo na karto enostavno dodamo tudi s pomočjo lokacijske poizvedbe ("i").

Podrobna navodila in potek si lahko ogledate na povezavi NAVODILA - ZAZNAMKI (i) (0.5 MB).

klikni za povečavo

OPOMBA: Javni uporabniki imajo možnost dodajanja zgolj osebnih zaznamkov.

KAKO prikazati območje tematike

Nekateri tematski sklopi prikazujejo vsebine (prostorske podatke), ki se razprostirajo preko celotnega območja občine (poslovni subjekti, promet, prebivalstvo, OPN ...), drugi pa prikazujejo podatke, ki se nanašajo zgolj na določena omejena območja znotraj občine. V primeru slednjih gre predvsem za raznovrstne podatke, ki nam jih posredujejo občine (območja predvidenih obvoznic, OPPN-jev, priobalna območja, sprehajalne poti na posameznem območju ...).
V PISO Spletnem pregledovalniku si lahko hitro in na enostaven način ogledamo celotno območje občine ali zgolj območje tematike -> območje preko katerega se razprostirajo vsebine posameznega tematskega sklopa.

klikni za povečavo

Posodobitev podatkov GURS (avgust 2014)

Za vse vključene občine smo posodobili temeljne vsebine GURS + AJPES:

Podrobnejše informacije o datumih izvornih podatkov si lahko ogledate v meniju "stanje podatkov".

KAKO izklopiti senčenje okolice občine

Po tem, ko smo za lažje pregledovanje vsebin, ki segajo preko meje občine, spremenili velikost vidne okolice občine (povezava na nasvet), lahko z istim namenom izklopimo še možnost "senčenje okolice" občine.
Okolica pogleda/občine je namreč privzeto prekrita z nekoliko prosojno masko/senco, z odznačitvijo te možnosti pod preglednim prikazom pa lahko to senco izklopimo.

klikni za povečavo

Stran 26 od 49 << < 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 > >>

Mobilna različica © Realis d.o.o. Vse pravice pridržane. Uporabljajo se piškotki. Pogoji uporabe.