KAKO začasno skriti vsebine na karti (hitre tipke)?

Zaradi nasičenosti prikaza z različnimi vsebinami je včasih pridobivanje informacij s karte oteženo.

Takrat si lahko s pomočjo “hitrih tipk”preko tipkovnice pomagamo z začasnih skrivanjem določenih vsebin na karti.

  1. S                držanje tipke S na tipkovnici → začasen izklop skupnih slojev (vidna sta samo podlaga in tematski sklop)
  2. SHIFT+S   držanje kombinacije tipk na tipkovnici → začasen izklop skupnih slojev in tematskega sklopa (vidna je samo podlaga)

klikni za povečavo

Vključena občina KRIŽEVCI

Vključena 138. občina! Sistem PISO odslej na voljo tudi za Občino Križevci.

Križevci

Posodobitev podatkov GURS (oktober 2014)

Za vse vključene občine smo posodobili temeljne vsebine GURS + AJPES:

Podrobnejše informacije o datumih izvornih podatkov si lahko ogledate v meniju "stanje podatkov".

KAKO do podatkov o izbrani točki na karti

Do osnovnih podatkov za izbrano lokacijo na karti lahko v PISO Spletnem pregledovalniku dostopamo preko orodja “Lokacijska poizvedba”.

  1. V orodni vrstici s klikom na ikono “i” izberemo možnost “Lokacijska poizvedba”.
  2. Nato na karti kliknemo na točko, za katero želimo pridobiti podatke. Izbrana točka se v prikazu označi z rdečim krogom.

klikni za povečavo

V oknu za tekstovni prikaz (pod karto) se kot rezultat poizvedbe izpišejo osnovni podatki (koordinate, najbližja hišna št., KO in parcela).

V kolikor imamo vključen tematski sklop, pri katerem je omogočen opis še dodatnih atributov, se nam pod osnovnimi podatki izpišejo tudi ti.

KAKO trenutni pogled odpreti v Google Maps ali Bing Maps

V PISO Spletnem pregledovalniku imamo možnost, da trenutni pogled na karti odpremo v aplikacijah Google Maps ali Bing Maps.

Do pogleda v Google Maps ali Bing Maps dostopamo tako, da se z miško pomaknemo na ikono “Povezava na trenutni pogled” in nato v spustnem seznamu izberemo eno izmed možnosti: “Odpri v Google Maps” ali “Odpri v Bing Maps”.

klikni za povečavo

Sprememba privzete podlage

Uporabnike obveščamo, da smo izvedli spremembo pri privzeti podlagi v sistemu PISO (začetni pogled po prijavi). Obstoječa privzeta podlaga - Karte in letalski posnetki (DOF5) je prestavljena na zadnje mesto in je še vedno na voljo za uporabo.

Nova privzeta podlaga je tako Hibridni prikaz, ki vsebuje letalske posnetke in elemente za lažjo orientacijo v prostoru (zemljepisna imena, glavno cestno omrežje ter pomembnejše lokacije).

Topografske karte so nastale v različnih obdobjih, se med sabo vizualno razlikujejo, so zastarele in neprimerne za moderne spletne kartografske prikaze. S spremembo želimo slediti uporabniškim zahtevam ter ponuditi enoten izgled ter ažurno in pregledno vsebino podlage. Na izbiro so tudi druge podlage, uporabniki pa si lahko nastavijo začetno podlago z uporabo možnosti MOJI POGLEDI.

V primeru, da želite imeti tudi v bodoče takoj po prijavi nastavljeno privzeto dosedanjo podlago Karte in letalski posnetki (DOF5) sledite spodnjim navodilom.

Navodilo za nastavitev privzete podlage

KAKO izklopimo polnilo izbranim elementom na karti

Poleg spreminjanja barve (nasvet KAKO spremeniti barvo geometrije ) lahko označenim ali izbranim elementom na karti (npr. parcelam) urejamo tudi izris polnila.
Za nastavitev prikaza polnila uporabimo možnost Nastavitve, ki se pojavi ob premiku miškinega kurzorja preko ikone za geometrijsko poizvedbo ("ig").

klikni za povečavo

KAKO do zgodovine brskanja po grafičnih/opisnih podatkih

V PISO Spletnem pregledovalniku lahko pregledujemo in preklapljamo med različnimi vsebinami (grafičnih in/ali opisnih) podatkov. Pogosto se zgodi, da želimo ponovno videti točno določen prikaz, ki smo si ga pred kratkim ogledovali na karti, ali ponovno pregledati nedavne rezultate poizvedovanja v tekstovnem delu pod karto.
Med vsebinami, ki jih pregledujemo in uporabljamo pri delu v trenutni prijavi (grafični podatki na karti in opisni podatki pod karto), se lahko premikamo na preprost način, in sicer:

  • za premikanje med grafičnimi podatki oziroma prikazi na karti (območje, tematski sklop, sloji) kliknemo na ikono za naprej ali nazaj , ki se nahaja v orodni vrstici desno od karte;
  • za premikanje med opisnimi podatki oziroma rezultati poizvedbe v tekstovnem delu pod karto kliknemo na ikono za naprej ali nazaj , ki se nahaja v levem zgornjem kotu brskalnika (izgled ikone je odvisen od brskalnika, ki ga uporabljate) oziroma na miškin levi stranski gumb za naprej ali nazaj.
klikni za povečavo klikni za povečavo

KAKO do koordinatnega kalkulatorja

Za potrebe pretvorbe posameznih koordinat med koordinatnimi sistemi je na voljo koordinatni kalkulator. Kalkulator naložimo v okno za tekstovni prikaz s klikom na povezavo koordinata v formi za iskanje lokacije oziroma s klikom na koordinato pri izpisu lokacijske poizvedbe.

klikni za povečavo

KAKO vklopiti/izklopiti sloje v legendi

Posamezen tematski sklop, vključen v PISO Spletni pregledovalnik, vsebuje poljubno število podatkovnih slojev, ki so razvidni v zavihku legenda. Razpoložljive sloje lahko po želji vklapljamo oziroma izklapljamo in si na ta način prilagajamo prikaz prostorskih vsebin na karti.

klikni za povečavo

Stran 26 od 49 << < 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 > >>

Mobilna različica © Realis d.o.o. Vse pravice pridržane. Uporabljajo se piškotki. Pogoji uporabe.