Odpravljanje težav

V primeru težav najprej upoštevajte naslednje nasvete:

 • Preverite delovanje vaše internetne povezave;
 • Preverite, če se težava pojavlja samo na vašem računalniku;
 • Preverite varnostne nastavitve vašega brskalnika (glej prvo vprašanje spodaj);
 • Če imate težave s tiskanjem, si posodobite vašo verzijo Adobe PDF readerja;
 • Priporočamo, da si namestite najnovejšo verzijo vašega spletnega brskalnika;
 • V spletnem brskalniku pobrišite začasne internetne datoteke (»Temporary Internet files«).


V primeru, da ne morete težave sami rešiti, nam pošljite sporočilo preko kontaktnega obrazca, ki naj vsebuje:

 1. Opis težave ali sliko zaslona (uporabite PrintScreen/Screenshot in sliko skopirajte v na primer MS Word)
 2. Opis računalnika (operacijski sistem, verzija, ali je nameščen požarni zid)
 3. Kako dostopate do interneta (modem, prek lokalnega omrežja, ipd)
 4. Katero verzijo spletnega brskalnika uporabljate

V splošnem bi moral PISO pregledovalnik normalno delovati s privzetimi (»default) varnostnimi nastavitvami spletnega brskalnika. V primeru bolj strogih varnostnih omejitev lahko pride do težav pri delovanju. Večina znanih težav je opisana v spodnjih treh točkah. PISO pregledovalnik zahteva, da je za spletno mesto www.geoprostor.net omogočeno:
 1. Vklopljeno mora biti sprejemanje t.i. »Piškotkov« (ang. »Cookies«), drugače prijava v sistem ni možna. Večina brskalnikov ima to opcijo privzeto (»default) že vklopljeno.
 2. Omogočeno mora biti izvajanje skriptnih jezikov (JavaScript). Večina brskalnikov ima to opcijo privzeto(»default) že vklopljeno.
 3. Omogočeno mora biti odpiranje strani v novem oknu. V kolikor je ta funkcionalnost blokirana, ne bo delovalo tiskanje v PDF formatu in pa odpiranje nekaterih dokumentov (npr. slike, MS word datoteke, ipd.). Novejše verzije brskalnikov imajo to možnost privzeto onemogočeno, kar pomeni da blokirajo vsa dodatna ali nezahtevana okna (ang. »pop-up windows«). Namig: Priporočamo vam, da spletno mesto www.geoprostor.net dodate med mesta, ki jim zaupate (»trusted sites«)

Možno je, da gre za trenutno napako v omrežju (v tem primeru boste pošto prejeli takoj, ko bo omrežje vzpostavljeno), ali pa ste vpisali napačen "e-mail" naslov (v tem primeru ponovite postopek registracije).

Vpisali ste nepravo geslo ali pa ste ga narobe vtipkali. Preverite vaše geslo in pri vnosu upoštevajte velikost črk.

Vaša seja je potekla ali pa v brskalniku nimate vklopljenega sprejemanja piškotkov (per session). Blokirano imate shranjevanje podatkov v obliki t.i. »piškotkov« (ang. »cookies«). V vašem spletnem brskalniku morate omogočiti njihovo sprejemanje oz. nastavite varnostne nastavitve vašega brskalnika na privzete (»default«)vrednosti.

... vendar se nič ne zgodi. Možno je, da je napaka posledica varnostnih nastavitev vašega spletnega brskalnika. Nastavite varnostne nastavitve brskalnika (glej prvo vprašanje) in poskusite še enkrat. Možen vzrok je tudi trenutno nedelovanje internetne povezave.

... Dostop je onemogočen z IP naslova *.*.*.* na katerem se trenutno nahajate. Vaš občinski administrator, ki skrbi za dodeljevanje gesel in pravic za interni dostop vam je na osnovi IP naslovov določil lokacije na katerih lahko dostopate do sistema. Očitno vaša trenutna lokacija ni med njimi. Opozorite ga na vašo težavo. V primeru, da ne veste kdo je vaš občinski administrator, nas kontaktirajte prek kontaktnega obrazca.

Dostop do storitev je možen izključno preko aplikacije na naslovu http://www.geoprostor.net/PISO. Napaka je bodisi posledica omenjene nedovoljene uporabe ali pa je vzrok v nastavitvah vašega požarnega zidu, brskalnika oziroma sistema. V čem je problem? Možna sta dva vzroka:
 1. Sistem uporabnika, ki dostopa do PISO, v HTTP headerju ne pošilja t.i. HTTP REFERERja. Slednje se običajno zgodi v primeru, če se uporablja požarni zid z nastavitvami, ki REFERER odstranijo iz poslanega zahtevka. Tak požarni zid je lahko na računalniku uporabnika (personal firewall) ali požarni zid omrežja v katerem se nahaja uporabnik. V prvem primeru svetujemo, da uporabnik prebere navodila za požarni zid in vključi razkrivanje REFERERja (nekateri firewalli omogočajo tudi detajlno nastavitev glede na URL strežnika). V drugem primeru, pa svetujemo, da uporabnik posreduje problem administratorju omrežja, kjer se problematični požarni zid nahaja.
 2. Dostop do zahtevka ni bil izveden preko uporabniškega vmesnika PISO. Tak dostop je nedovoljen! Do posameznih operacij je dostop možen samo če je v brskalniku naložen celoten vmesnik. Primer: http://www.geoprostor.net/piso/query_ehis.asp?midobc=11027610&ulica=&hs=

Če uporabljate novejše verzije spletnih brskalnikov: Internet Explorer (6.0 SP2) ali Mozilla Firefox (1.5) vam lahko brskalnik blokira t.i. pojavna ali nezahtevana (ang. »pop-ups«) okna. Blokiranje si morate onemogočiti, najbolje je, da to storite le za portal geoprostor.net (ali za strani, ki jim zaupate).

Svetujemo, da si posodobite vašo verzijo Adobe Readerja - http://get.adobe.com/reader/. Problem je hrošč, ki ga ima verzija Adobe Reader 6.0 in je odpravljen od verzije 6.0.1 dalje. Lahko pa si pomagate tudi na ta način, da dokument najprej shranite na disk in ga nato natisnete.

Ta način tiskanja uporabnikom odsvetujemo, vedno naj se tiska preko ikone za tiskalnik, kjer se generira celoten izris z legendo in merilom v PDF formatu. Omenjena težava pa je odpravljena v novejših verzijah spletnih brskalnikov (IE7).

Ponovite postopek prijave. Zakaj moram ponoviti prijavo? Dolžina seje je omejena zaradi varnostnih razlogov. Ponovno naložite spletno stran v brskalniku (»refresh«) ter vpišite vaše podatke za prijavo.

Kontaktirajte vašega občinskega administratorja, ki skrbi za dodeljevanje gesel in pravic za interni dostop, ter ga opozorite na težavo. V primeru, da ne veste kdo je vaš občinski administrator, nas kontaktirajte prek kontaktnega obrazca.

Možno je, da gre za naselje z več besedami, recimo Sveti Duh, ki je lahko v bazi zapisan tudi kot Sv. Duh. Najbolje je, da uporabite samo del imena naselja, recimo Duh in hišno številko ter nato preverite rezultate. Velikost črk v iskalnem polju pri tem ni pomembna.

Sistemske zahteve

Za uporabo aplikacije potrebujete računalnik z operacijskim sistemom MS Windows, ki ustreza zahtevam za namestitev podlage MS.NET 4.0. Zaradi grafično in procesorsko intenzivnih operacij je priporočljiva naslednja konfiguracija računalnika:

 • Procesor: Core i3 ali boljši
 • Spomin: 4GB
 • Samostojna grafična kartica z lastnim spominom (512MB ali več)

Modularna zasnova

Vsaka dodatna aplikacija je zasnovana kot samostojen modul znotraj aplikacije PISO Desktop.

Internemu uporabniku se glede na njegove pravice omogoči dostop do zakupljenih aplikacij.


Delo s tematskimi sklopi

Namestitev

Namestitev je enostavna in poteka preko spletne povezave, ki je naročniku posredovana ob prevzemu. Za uspešno namestitev je potrebno samo slediti navodilom na zaslonu ter počakati da se aplikacija prenese in namesti. Aplikacija potrebuje lokalno nameščen Microsoftov .NET 4.0 Framework. V primeru, da tega ni, bo namestitvena datotek samodejno zagnala ustrezno namestitev.


Zagon in prijava v aplikacijo so podrobneje opisani zgoraj v uporabniških navodilih.Brisanje uporabniških nastavitev

Ob prijavnem oknu držite tipko SHIFT in pritisnite gumb "Prijava" na sliki.Težave pri namestitvi oziroma zagonu aplikacije

Zadnja posodobitev: 1.3.2016

Do težav lahko prihaja zaradi različnih konfiguracij operacijskega sistema in že nameščenih Microsoftovih .NET ogrodij (».NET Framework«) ter neustreznih pravic uporabnika. Preden nas kontaktirate za pomoč si preberite spodnje že znane ugotovitve in napotke:

V primeru, da namestitev opravlja uporabnik, ki nima administratorskih pravic in na sistemu še ni nameščenega .NET 4.0 Framework-a, namestitev ni možna. Kontaktirati je potrebno administratorja sistema, ki naj opravi namestitev. Uporaba aplikacije bo potem možna tudi za uporabnike, ki nimajo administratorskih pravic.

Opis: "Application cannot be started. Contact the application vendor."
Postopek reševanja v primeru nove namestitve:

 1. Izvedite ponovni zagon računalnika in poskusite ponovno.
 2. Če težava ostaja, kliknite na povezavo za namestitev aplikacije, ki ste jo prejeli po e-pošti in kliknite na povezavo LAUNCH.
 3. Če težava ostaja kliknite na "Details..." v opozorilnem oknu ter nam vsebino napake posredujte na naslov piso@realis.si

Postopek reševanja v primeru da je na računalniku predhodno že bila nameščena aplikacija PISO.Desktop:

 1. V nadzorni plošči ("Control Panel") izberite odstranjevanje programov ("Uninstall program"), izberite PISO.Desktop ter izvedite odstranitev.
 2. Pobrišite vsebino mape %USERPROFILE%\AppData\Local\Apps
  klikni za povečavo
 3. Ponovno namestite aplikacijo preko povezave poslane po e-pošti.
 4. Če težava ostaja izvedite ponovni zagon računalnika.
 5. Če težava ostaja kliknite na "Details..." v opozorilnem oknu ter nam vsebino napake posredujte na naslov piso@realis.si

Opis: "Unable to retrieve application files. Files corrupt in deployment".
Postopek reševanja:

 1. Preverimo ali imamo nameščen antivirusni program in ga začasno onemogočimo.
 2. Ponovimo postopek namestitve (kliknemo na "Install").
 3. Namestitev bi morala sedaj uspeti, v primeru da se napaka ponovi pa je potrebno izvesti ponoven zagon sistema ter ponoviti postopek namestitve.
 4. Če težava ostaja kliknite na "Details..." v opozorilnem oknu ter nam vsebino napake posredujte na naslov piso@realis.si

Opis: Po prijavi in izbiri občine na desni strani manjka željena aplikacija.
Postopek reševanja:

 1. Kontaktirajte PISO administratorja ter preverite, ali imate dodeljene pravice za uporabo aplikacije.
 2. Če kljub dodelitvi pravic še vedno manjka aplikacija je potrebno pobrisati uporabniške nastavitve

Opis: Aplikacija se odpre, na karti pa vidim samo majhen prikaz občine in ne morem uporabljati povečave ali premika pogleda.
Postopek reševanja:

 1. Zaprite in ponovno odprite aplikacijo.
 2. Če napaka ostaja je potrebno pobrisati uporabniške nastavitve.

PISO Spletni pregledovalnik

Pomoč pri odpravljanju najpogostejših težav

V primeru težav najprej upoštevajte naslednje nasvete:

 • Preverite delovanje vaše internetne povezave;
 • Preverite, če se težava pojavlja samo na vašem računalniku;
 • Preverite varnostne nastavitve vašega brskalnika (glej prvo vprašanje spodaj);
 • Če imate težave s tiskanjem, si posodobite vašo verzijo Adobe PDF readerja;
 • Priporočamo, da si namestite najnovejšo verzijo vašega spletnega brskalnika;
 • V spletnem brskalniku pobrišite začasne internetne datoteke (»Temporary Internet files«).


V primeru, da ne morete težave sami rešiti, nam pošljite sporočilo preko kontaktnega obrazca, ki naj vsebuje:

 1. Opis težave ali sliko zaslona (uporabite PrintScreen/Screenshot in sliko skopirajte v na primer MS Word)
 2. Opis računalnika (operacijski sistem, verzija, ali je nameščen požarni zid)
 3. Kako dostopate do interneta (modem, prek lokalnega omrežja, ipd)
 4. Katero verzijo spletnega brskalnika uporabljate

V splošnem bi moral PISO pregledovalnik normalno delovati s privzetimi (»default) varnostnimi nastavitvami spletnega brskalnika. V primeru bolj strogih varnostnih omejitev lahko pride do težav pri delovanju. Večina znanih težav je opisana v spodnjih treh točkah. PISO pregledovalnik zahteva, da je za spletno mesto www.geoprostor.net omogočeno:
 1. Vklopljeno mora biti sprejemanje t.i. »Piškotkov« (ang. »Cookies«), drugače prijava v sistem ni možna. Večina brskalnikov ima to opcijo privzeto (»default) že vklopljeno.
 2. Omogočeno mora biti izvajanje skriptnih jezikov (JavaScript). Večina brskalnikov ima to opcijo privzeto(»default) že vklopljeno.
 3. Omogočeno mora biti odpiranje strani v novem oknu. V kolikor je ta funkcionalnost blokirana, ne bo delovalo tiskanje v PDF formatu in pa odpiranje nekaterih dokumentov (npr. slike, MS word datoteke, ipd.). Novejše verzije brskalnikov imajo to možnost privzeto onemogočeno, kar pomeni da blokirajo vsa dodatna ali nezahtevana okna (ang. »pop-up windows«). Namig: Priporočamo vam, da spletno mesto www.geoprostor.net dodate med mesta, ki jim zaupate (»trusted sites«)

Možno je, da gre za trenutno napako v omrežju (v tem primeru boste pošto prejeli takoj, ko bo omrežje vzpostavljeno), ali pa ste vpisali napačen "e-mail" naslov (v tem primeru ponovite postopek registracije).

Vpisali ste nepravo geslo ali pa ste ga narobe vtipkali. Preverite vaše geslo in pri vnosu upoštevajte velikost črk.

Vaša seja je potekla ali pa v brskalniku nimate vklopljenega sprejemanja piškotkov (per session). Blokirano imate shranjevanje podatkov v obliki t.i. »piškotkov« (ang. »cookies«). V vašem spletnem brskalniku morate omogočiti njihovo sprejemanje oz. nastavite varnostne nastavitve vašega brskalnika na privzete (»default«)vrednosti.

... vendar se nič ne zgodi. Možno je, da je napaka posledica varnostnih nastavitev vašega spletnega brskalnika. Nastavite varnostne nastavitve brskalnika (glej prvo vprašanje) in poskusite še enkrat. Možen vzrok je tudi trenutno nedelovanje internetne povezave.

... Dostop je onemogočen z IP naslova *.*.*.* na katerem se trenutno nahajate. Vaš občinski administrator, ki skrbi za dodeljevanje gesel in pravic za interni dostop vam je na osnovi IP naslovov določil lokacije na katerih lahko dostopate do sistema. Očitno vaša trenutna lokacija ni med njimi. Opozorite ga na vašo težavo. V primeru, da ne veste kdo je vaš občinski administrator, nas kontaktirajte prek kontaktnega obrazca.

Dostop do storitev je možen izključno preko aplikacije na naslovu http://www.geoprostor.net/PISO. Napaka je bodisi posledica omenjene nedovoljene uporabe ali pa je vzrok v nastavitvah vašega požarnega zidu, brskalnika oziroma sistema. V čem je problem? Možna sta dva vzroka:
 1. Sistem uporabnika, ki dostopa do PISO, v HTTP headerju ne pošilja t.i. HTTP REFERERja. Slednje se običajno zgodi v primeru, če se uporablja požarni zid z nastavitvami, ki REFERER odstranijo iz poslanega zahtevka. Tak požarni zid je lahko na računalniku uporabnika (personal firewall) ali požarni zid omrežja v katerem se nahaja uporabnik. V prvem primeru svetujemo, da uporabnik prebere navodila za požarni zid in vključi razkrivanje REFERERja (nekateri firewalli omogočajo tudi detajlno nastavitev glede na URL strežnika). V drugem primeru, pa svetujemo, da uporabnik posreduje problem administratorju omrežja, kjer se problematični požarni zid nahaja.
 2. Dostop do zahtevka ni bil izveden preko uporabniškega vmesnika PISO. Tak dostop je nedovoljen! Do posameznih operacij je dostop možen samo če je v brskalniku naložen celoten vmesnik. Primer: http://www.geoprostor.net/piso/query_ehis.asp?midobc=11027610&ulica=&hs=

Če uporabljate novejše verzije spletnih brskalnikov: Internet Explorer (6.0 SP2) ali Mozilla Firefox (1.5) vam lahko brskalnik blokira t.i. pojavna ali nezahtevana (ang. »pop-ups«) okna. Blokiranje si morate onemogočiti, najbolje je, da to storite le za portal geoprostor.net (ali za strani, ki jim zaupate).

Svetujemo, da si posodobite vašo verzijo Adobe Readerja - http://get.adobe.com/reader/. Problem je hrošč, ki ga ima verzija Adobe Reader 6.0 in je odpravljen od verzije 6.0.1 dalje. Lahko pa si pomagate tudi na ta način, da dokument najprej shranite na disk in ga nato natisnete.

Ta način tiskanja uporabnikom odsvetujemo, vedno naj se tiska preko ikone za tiskalnik, kjer se generira celoten izris z legendo in merilom v PDF formatu. Omenjena težava pa je odpravljena v novejših verzijah spletnih brskalnikov (IE7).

Ponovite postopek prijave. Zakaj moram ponoviti prijavo? Dolžina seje je omejena zaradi varnostnih razlogov. Ponovno naložite spletno stran v brskalniku (»refresh«) ter vpišite vaše podatke za prijavo.

Kontaktirajte vašega občinskega administratorja, ki skrbi za dodeljevanje gesel in pravic za interni dostop, ter ga opozorite na težavo. V primeru, da ne veste kdo je vaš občinski administrator, nas kontaktirajte prek kontaktnega obrazca.

Možno je, da gre za naselje z več besedami, recimo Sveti Duh, ki je lahko v bazi zapisan tudi kot Sv. Duh. Najbolje je, da uporabite samo del imena naselja, recimo Duh in hišno številko ter nato preverite rezultate. Velikost črk v iskalnem polju pri tem ni pomembna.

PISO Desktop (moduli)

Pomoč pri odpravljanju težav pri katerem od namenskih modulov

Sistemske zahteve

Za uporabo aplikacije potrebujete računalnik z operacijskim sistemom MS Windows, ki ustreza zahtevam za namestitev podlage MS.NET 4.0. Zaradi grafično in procesorsko intenzivnih operacij je priporočljiva naslednja konfiguracija računalnika:

 • Procesor: Core i3 ali boljši
 • Spomin: 4GB
 • Samostojna grafična kartica z lastnim spominom (512MB ali več)

Modularna zasnova

Vsaka dodatna aplikacija je zasnovana kot samostojen modul znotraj aplikacije PISO Desktop.

Internemu uporabniku se glede na njegove pravice omogoči dostop do zakupljenih aplikacij.


Delo s tematskimi sklopi

Namestitev

Namestitev je enostavna in poteka preko spletne povezave, ki je naročniku posredovana ob prevzemu. Za uspešno namestitev je potrebno samo slediti navodilom na zaslonu ter počakati da se aplikacija prenese in namesti. Aplikacija potrebuje lokalno nameščen Microsoftov .NET 4.0 Framework. V primeru, da tega ni, bo namestitvena datotek samodejno zagnala ustrezno namestitev.


Zagon in prijava v aplikacijo so podrobneje opisani zgoraj v uporabniških navodilih.Brisanje uporabniških nastavitev

Ob prijavnem oknu držite tipko SHIFT in pritisnite gumb "Prijava" na sliki.Težave pri namestitvi oziroma zagonu aplikacije

Zadnja posodobitev: 1.3.2016

Do težav lahko prihaja zaradi različnih konfiguracij operacijskega sistema in že nameščenih Microsoftovih .NET ogrodij (».NET Framework«) ter neustreznih pravic uporabnika. Preden nas kontaktirate za pomoč si preberite spodnje že znane ugotovitve in napotke:

V primeru, da namestitev opravlja uporabnik, ki nima administratorskih pravic in na sistemu še ni nameščenega .NET 4.0 Framework-a, namestitev ni možna. Kontaktirati je potrebno administratorja sistema, ki naj opravi namestitev. Uporaba aplikacije bo potem možna tudi za uporabnike, ki nimajo administratorskih pravic.

Opis: "Application cannot be started. Contact the application vendor."
Postopek reševanja v primeru nove namestitve:

 1. Izvedite ponovni zagon računalnika in poskusite ponovno.
 2. Če težava ostaja, kliknite na povezavo za namestitev aplikacije, ki ste jo prejeli po e-pošti in kliknite na povezavo LAUNCH.
 3. Če težava ostaja kliknite na "Details..." v opozorilnem oknu ter nam vsebino napake posredujte na naslov piso@realis.si

Postopek reševanja v primeru da je na računalniku predhodno že bila nameščena aplikacija PISO.Desktop:

 1. V nadzorni plošči ("Control Panel") izberite odstranjevanje programov ("Uninstall program"), izberite PISO.Desktop ter izvedite odstranitev.
 2. Pobrišite vsebino mape %USERPROFILE%\AppData\Local\Apps
  klikni za povečavo
 3. Ponovno namestite aplikacijo preko povezave poslane po e-pošti.
 4. Če težava ostaja izvedite ponovni zagon računalnika.
 5. Če težava ostaja kliknite na "Details..." v opozorilnem oknu ter nam vsebino napake posredujte na naslov piso@realis.si

Opis: "Unable to retrieve application files. Files corrupt in deployment".
Postopek reševanja:

 1. Preverimo ali imamo nameščen antivirusni program in ga začasno onemogočimo.
 2. Ponovimo postopek namestitve (kliknemo na "Install").
 3. Namestitev bi morala sedaj uspeti, v primeru da se napaka ponovi pa je potrebno izvesti ponoven zagon sistema ter ponoviti postopek namestitve.
 4. Če težava ostaja kliknite na "Details..." v opozorilnem oknu ter nam vsebino napake posredujte na naslov piso@realis.si

Opis: Po prijavi in izbiri občine na desni strani manjka željena aplikacija.
Postopek reševanja:

 1. Kontaktirajte PISO administratorja ter preverite, ali imate dodeljene pravice za uporabo aplikacije.
 2. Če kljub dodelitvi pravic še vedno manjka aplikacija je potrebno pobrisati uporabniške nastavitve

Opis: Aplikacija se odpre, na karti pa vidim samo majhen prikaz občine in ne morem uporabljati povečave ali premika pogleda.
Postopek reševanja:

 1. Zaprite in ponovno odprite aplikacijo.
 2. Če napaka ostaja je potrebno pobrisati uporabniške nastavitve.