Objave v kategoriji: Nasveti

KAKO prikazati sloj Karte razredov poplavnih nevarnosti?

PISO-va najobširnejša zbirka prostorskih podatkov na državnem ter občinskem nivoju za občine že dalj časa vključuje tudi sloj "Karte razredov poplavne nevarnosti - stanje".
Sloj je smiselno umeščen v tematski sklop "Druge državne vsebine > Hidrografija (vode)", kjer boste našli še sorodne vsebine z vodnega področja.

Vir podatkov: ARSO

klikni za povečavo

KAKO ustvariti svoj tematski sklop? (INT)

PISO Spletni pregledovalnik omogoča sestavo lastnega tematskega sklopa na osnovi poljubnih podatkovnih slojev iz različnih tematskih sklopov.

Za sestavo lastnega tematskega sklopa uporabimo možnost “Moji tematski sklopi”. Podrobna navodila in potek si lahko ogledate na povezavi NAVODILA - MOJ TEMATSKI SKLOP (1.07 MB).

klikni za povečavo

KAKO začasno skriti vsebine na karti (hitre tipke)?

Zaradi nasičenosti prikaza z različnimi vsebinami je včasih pridobivanje informacij s karte oteženo.

Takrat si lahko s pomočjo “hitrih tipk”preko tipkovnice pomagamo z začasnih skrivanjem določenih vsebin na karti.

  1. S                držanje tipke S na tipkovnici → začasen izklop skupnih slojev (vidna sta samo podlaga in tematski sklop)
  2. SHIFT+S   držanje kombinacije tipk na tipkovnici → začasen izklop skupnih slojev in tematskega sklopa (vidna je samo podlaga)

klikni za povečavo

KAKO do podatkov o izbrani točki na karti

Do osnovnih podatkov za izbrano lokacijo na karti lahko v PISO Spletnem pregledovalniku dostopamo preko orodja “Lokacijska poizvedba”.

  1. V orodni vrstici s klikom na ikono “i” izberemo možnost “Lokacijska poizvedba”.
  2. Nato na karti kliknemo na točko, za katero želimo pridobiti podatke. Izbrana točka se v prikazu označi z rdečim krogom.

klikni za povečavo

V oknu za tekstovni prikaz (pod karto) se kot rezultat poizvedbe izpišejo osnovni podatki (koordinate, najbližja hišna št., KO in parcela).

V kolikor imamo vključen tematski sklop, pri katerem je omogočen opis še dodatnih atributov, se nam pod osnovnimi podatki izpišejo tudi ti.

KAKO trenutni pogled odpreti v Google Maps ali Bing Maps

V PISO Spletnem pregledovalniku imamo možnost, da trenutni pogled na karti odpremo v aplikacijah Google Maps ali Bing Maps.

Do pogleda v Google Maps ali Bing Maps dostopamo tako, da se z miško pomaknemo na ikono “Povezava na trenutni pogled” in nato v spustnem seznamu izberemo eno izmed možnosti: “Odpri v Google Maps” ali “Odpri v Bing Maps”.

klikni za povečavo

KAKO izklopimo polnilo izbranim elementom na karti

Poleg spreminjanja barve (nasvet KAKO spremeniti barvo geometrije ) lahko označenim ali izbranim elementom na karti (npr. parcelam) urejamo tudi izris polnila.
Za nastavitev prikaza polnila uporabimo možnost Nastavitve, ki se pojavi ob premiku miškinega kurzorja preko ikone za geometrijsko poizvedbo ("ig").

klikni za povečavo

KAKO do zgodovine brskanja po grafičnih/opisnih podatkih

V PISO Spletnem pregledovalniku lahko pregledujemo in preklapljamo med različnimi vsebinami (grafičnih in/ali opisnih) podatkov. Pogosto se zgodi, da želimo ponovno videti točno določen prikaz, ki smo si ga pred kratkim ogledovali na karti, ali ponovno pregledati nedavne rezultate poizvedovanja v tekstovnem delu pod karto.
Med vsebinami, ki jih pregledujemo in uporabljamo pri delu v trenutni prijavi (grafični podatki na karti in opisni podatki pod karto), se lahko premikamo na preprost način, in sicer:

  • za premikanje med grafičnimi podatki oziroma prikazi na karti (območje, tematski sklop, sloji) kliknemo na ikono za naprej ali nazaj , ki se nahaja v orodni vrstici desno od karte;
  • za premikanje med opisnimi podatki oziroma rezultati poizvedbe v tekstovnem delu pod karto kliknemo na ikono za naprej ali nazaj , ki se nahaja v levem zgornjem kotu brskalnika (izgled ikone je odvisen od brskalnika, ki ga uporabljate) oziroma na miškin levi stranski gumb za naprej ali nazaj.
klikni za povečavo klikni za povečavo

KAKO do koordinatnega kalkulatorja

Za potrebe pretvorbe posameznih koordinat med koordinatnimi sistemi je na voljo koordinatni kalkulator. Kalkulator naložimo v okno za tekstovni prikaz s klikom na povezavo koordinata v formi za iskanje lokacije oziroma s klikom na koordinato pri izpisu lokacijske poizvedbe.

klikni za povečavo

KAKO vklopiti/izklopiti sloje v legendi

Posamezen tematski sklop, vključen v PISO Spletni pregledovalnik, vsebuje poljubno število podatkovnih slojev, ki so razvidni v zavihku legenda. Razpoložljive sloje lahko po želji vklapljamo oziroma izklapljamo in si na ta način prilagajamo prikaz prostorskih vsebin na karti.

klikni za povečavo

KAKO natisniti ali shraniti karto

PISO Spletni pregledovalnik nam omogoča, da pogled oziroma karto z vso prikazano vsebino natisnemo ali shranimo v obliki PDF ali IMG dokumenta. PDF dokument poleg karte vsebuje še nekatere druge elemente, kot so naslov, legenda, merilo karte ...

Podrobna navodila in potek si lahko ogledate na povezavi NAVODILA - PDF in IMG (1 MB).

klikni za povečavo

Stran 4 od 9 << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >>

© Realis d.o.o. Vse pravice pridržane. Uporabljajo se piškotki. Pogoji uporabe.